Tárhelyszolgáltató választás – mit érdemes tudni róla?

A saját weboldalhoz vezető út első lépése a tárhelyszolgáltatód és a domained kiválasztása lesz.

Előző Blog bejegyzésemben már írtam arról, hogy mire figyelj, amikor domain neved választod, de most a megfelelő tárhely kiválasztásához szeretnék néhány javaslattal szolgálni. Mivel én WordPress weboldalakat készítek, ezen információk is erre vonatkoznak.

A tárhelyszolgáltatód/tárhelyed feladata lesz, hogy helyetted tárolja a weboldalad adatait, képeit, és minden hozzá rendelt információt, alkatrészt, ami az oldaladat működtetni fogja. Ennek kiválasztás sokkal összetettebb kérdés, mint ahogy elsőre tűnik.

Minden weboldalnak eltérő szerver – tárhely környezetre van szüksége, ami lehetőleg a cél feladatra van optimalizálva.

Biztosan ismered a mondást: „Olcsó húsnak híg a leve” – nos ezt a tárhelyünk kiválasztásánál is érdemes szem előtt tartani. Ne spóroljunk a tárhelyszolgáltatón, mert a rossz választásnak köszönhetően előfordulhat, hogy elvesznek az adatok, lassú lesz a webes felület, nem érkeznek meg a megrendelések, nem lehet szerkeszteni/menteni az oldalunk tartalmát, és olyan hibába futhatunk, aminek javítása sokkal többe fog nekünk kerülni.

Akkor nézzünk néhány szempontot amit érdemes figyelembe venni.

Mekkora tárhelyre van szükséged

Ahogyan a bevezetőben említettem, a tárhelyméret a készülő weboldalad céljától függ.

Míg egy személyes bloghoz akár 500 MB is elég, egy WordPress alapú cégbemutató oldalhoz 2-2,5 GB-ra lesz szükséged. Kisebb webshopokat 4,5 GB tárhelyig tudsz gyorsan, zökkenőmentesen üzemeltetni.

Ahogy nő a termékek és funkciók száma (pl. bejelentkezési felület, felhasználóra szabott tartalom), valamint a látogatottság, úgy növekszik a tárhelyigény is. A nagy forgalmú webáruházak már akár 10-20 GB tárhelyet is kitöltenek.

Milyen árral lehet számolni

Minimum 12.000-22.000 Ft / év. Ennél olcsóbbat nem érdemes választani, mert félő, hogy annak komoly negatív következményei lehetnek: nincs megfelelő szakértői csapat, probléma esetén elhatárolódnak. Márpedig egy szakképzett személyzet és minőségi szoftveres, illetve technikai háttér nem hozható ki olcsón.

Adatbázis száma, mérete

Amikor a tárhelycsomag kiválasztásánál nézelődsz, gyakran találkozhatsz olyan paraméterrel, mint a rendelkezésre álló adatbázisok száma. Ezek közül is leggyakrabban a MySQL adatbázis jön veled szembe. Ahogy a WordPress a legnépszerűbb nyílt forráskódú tartalomkezelő, úgy a MySQL pedig a legismertebb nyílt forráskódú adatbázis.

 • A nyílt forráskódú rendszer annyit tesz, hogy bármelyik fejlesztő a világon szerkesztheti saját, telepített verzióját, hozzáírhatja a saját kódját.

Egyetlen weboldalhoz rendszerint elegendő egy adatbázis. Lehetséges ugyan több weboldal adatát is egy helyen tárolni, ám nem javasolt. Sokkal könnyebben átlátható ugyanis, ha minden oldalnak külön adatbázisa van. Fontos tehát, hogy legalább annyi adatbázis járjon a tárhelycsomagodhoz, ahány weboldalt szeretnél rajta működtetni.

Mérete: 40 – 200 MB.  Az adatbázisok nem sok helyet foglalnak, ugyanakkor, ha egy vállalkozás olyan üzleti tevékenységet folytat, ahol rengeteg adatot kell kezelni, akkor érdemes megérdeklődni a tárhelyszolgáltatótól, hogy mit javasolnak, tudják-e majd hatékonyan és gyorsan kezelni az ilyen típusú és méretű adatbázist.

Sebesség

Azért szeretnénk tárhelyet, hogy a rajta futtatott weboldal villám gyorsan bejöjjön. Persze ez más dolgoktól is függ, de a webtárhely is fontos szerepet játszik benne.

Az alábbi adatokat nézzük meg a szolgáltatónál:

 • Processzor órajele
 • Memória mérete

A processzor gyorsaságát a CPU, azaz processzoridő adja meg. Ez egy %-ban kifejezett érték, amely annyit tesz, hogy egy CPU mag kapacitásának mekkora része áll a weboldalad rendelkezésére. Ez nagyjából 50-250% közötti értéket jelent. 150% esetén például egy CPU mag kapacitásának a másfélszerese áll a weboldal rendelkezésére.

Egy WordPress cégbemutató oldalhoz elegendő 100%-os CPU, míg kisebb webshopokhoz 150%, nagyobb webáruházokhoz pedig 250% ideális.

Fontos lehet még a látogatók számát tekintve az EP (Entry Process), azaz a végrehajtási szálak száma, mely azt adja meg, hogy a weboldalad programkódja egyszerre hány példányban futhat. Pl. ha a weboldal egyszerre 5 látogatót szolgál ki éppen, akkor legalább 5 EP-re van szükséged. Ezen értéknél azért ajánlott 30 fölött lennie, főleg ha szoktunk importálni vagy gyakran cache-t generálni.

További fontos tényező, amit figyelembe kell venned, az a tárhelyhez tartozó memória mérete. A weboldalak is egyfajta szoftverek, amelyek a futásuk során memóriát használnak. Egy-egy weboldal különböző mennyiségű memóriát igényel, amelyet megabájtban (MB) vagy gigabájtban (GB) adunk meg.

 • Személyes honlap, blog: 500 MB RAM
 • WordPress alapú cégbemutató oldal: 1 GB RAM
 • Komplexebb céges weboldal, kisebb webshop: 1-1í5 GB RAM
 • Kisebb forgalmú webshop töb termékkel: 1-2 GB RAM
 • Nagy forgalmú webáruház: 3-4 GB RAM

Miben különbözik a RAM a korábban említett tárhelymérettől, amit szintén GB-ban adtunk meg?

Míg a tárhely mérete meghatározza, hogy mennyi képet, videót, terjedelmesebb tartalmat tudsz feltenni a honlapra, addig a RAM (a CPU-val és az EP-k számával együtt) azt befolyásolja, hogy milyen gyors a weboldal, és hogy egyszerre hány látogatót tud kiszolgálni. 

E-mail fiók

Profizmusra, megbízhatóságra utal, ha rendelkezel a domain-neveddel végződő email címmel. A legjobb, ha több email cím létrehozására is lehetőséged van!

A látogatókkal, vásárlókkal lefolytatott levelezések is a tárhelyen kerülnek tárolásra. Egy cég jellemzően 1-2 email címet szokott használni, de ha ennél több email postafiókra van szükséged, annak nagyobb lesz a tárhelyigénye. Ebben az esetben mindenképp legyen lehetőség bővíteni és azért 10 darab e-mail fiók és 2 db ftp fiók már elvárás napjainkban.

Backup, biztonsági mentés

Egy weboldal indítása során az első feladatok egyike az automata biztonsági mentések aktiválása.

Érdemes megnézned, hogy van-e lehetőség automatizálni a biztonsági mentések készítését, illetve azt, hogy ezt milyen gyakorisággal teheted meg, vagy teszi meg a tárhelyszolgáltató.

Az egyik legfontosabb, hogy 24 óránként legyen egy teljes mentés a honlapunk minden eleméről és az adatbázisról! Azt pedig külön meg kell érdeklődni, hogy a szerveren, automatikusan készülő biztonsági mentések meddig érhetők el, miként tölthetők le, állíthatók vissza.
Gyakori biztonsági mentéssel rengeteg fejfájástól megkímélheted magad.

SSL tanúsítvány

Az SSL főként webáruházak üzemeltetésénél igen fontos, mivel még jobban titkosítja az adatokat a küldő (látogató) és a szerver közötti szakaszon

Sokszor találkozhattál már olyan webhellyel, ahol a böngészőben megjelent a „Nem biztonságos” címke. Ezek a webcímek http://-vel kezdődnek, nem pedig https://-sel. Ahhoz, hogy a Te webcímed is biztonságos minősítést kapjon, és megkaphasd a vele járó kis lakatot, SSL tanúsítványra van szükség. Ez keresőoptimalizálás szempontjából is fontos lépés.

Az SSL, HTTPS megléte napjainkban alap elvárás. Amennyiben nincs SSL, azonnal nézzünk másik szolgáltatót, akinél ez adott és természetes. A legjobb, ha automatikusan a tárhelyhez beállítja a szolgáltató és nekünk csak a honlapon kell picit igazítani.

99,99%-os rendelkezésre állás

A legutolsó dolog amit szeretnél, az az hogy bármennyi időre is elérhetetlenné váljon a weboldalad. Elég nagy bevételkiesést jelenthet, egy webshop, vagy előfizetéses rendszer számára, ha csúcsidőben csak percekre is kiesik.

100%-os rendelkezésre állást egyik tárhelyszolgáltató sem fog neked garantálni. A 99,99%-os rendelkezésre állás azt jelenti, hogy a karbantartásokon kívül (amik jellemzően a legkevésbé forgalmas, hajnali órákban zajlanak) biztosítja azt, hogy az oldalad elérhető marad.

Ügyfélszolgálat

Sok esetben az ügyfélszolgálat mögött call center munkatársak állnak, akik ugyan segítőkészek, de mindössze a hibajegyet tudják felvenni, így a megoldásra várnod kell.

Fontos, hogy a tárhely szolgáltatód rendelkezésre álljon, a felmerülő problémák minél gyorsabb megoldása végett. A legjobb, hogyha gyorsan választ kapunk, ami tisztelet tudó és egyszerű, érthető módon van megfogalmazva.

Érdemes olyan szolgáltatót választani, ahol műszaki tudással rendelkező kollégák állnak rendelkezésedre. Ez persze többnyire utólag derül ki.

Aktuális, friss verziókkal dolgozzon a szolgáltató

Biztonsági szempontból nagyon fontos, hogy a szerveren futó alkalmazások ( PHP verziója, Mysql és PHPMyadmin, Cpanel, Operációs rendszer) minél újabb verziója legyen használható, elérhető.

Nagyon fontos, hogy a szakemberek folyamatosan karbantartsák a rendszert, frissítsék, illetve ellenőrizzék, hogy hogyan teljesít, s ha kell módosítsanak a konfiguráción, ha például lassulást vesznek észre.

Könnyű tárhely adminisztráció

Célszerű, ha az admin felület felhasználóbarát és könnyen kezelhető a későbbi módosítások gördülékeny elvégzése érdekében. Ha ez nem adott, akkor az azt eredményezi, hogy még a legegyszerűbb módosítások miatt is az ügyfélszolgálat segítségére fogunk szorulni, amely nem jó, ha gyorsan és optimálisan szeretnénk dolgozni.

A legtöbb tárhelyszolgáltatónál a Cpanel nevű rendszer fut, mely magyarul is tud és könnyen lehet kezelni a tárhelyünk paramétereit, beállításait. Olyan tárhelyszolgáltatót ajánlott választani, ahol minél több beállításhoz férünk hozzá.
Azt is vegyük figyelembe, hogy a beállításokat csak akkor módosítsuk, ha tudjuk mit-miért-hogyan.

A tárhely fizikai elhelyezkedése

Mindig vegyük figyelembe, hogy melyik kontinensen van a célcsoportunk. Ha főként Magyarországon élőkből áll a célcsoportod, akkor olyan tárhely szolgáltatót érdemes választanod, amelynek szerverei fizikailag is Magyarországon találhatóak. Egy weboldal betöltési idejénél az is sokat számít, hogy a szerver fizikálisan milyen messze helyezkedik el.

A hazai szolgáltatások 99%-nak a hazai terület a piaca, így számukra az itthoni vagy európai szolgáltatók tökéletesen megfelelnek.

Végezetül nézzünk összefoglalóan egy kis technikai adatot egy
WordPress tárhely, szerver igényére:

 • PHP verzió: 7.3 (vagy nagyobb – újabb)
 • Curl() függvény a PHP-hez (bővítmény telepítéshez például)
 • MySQL verzió: 5.6 (vagy nagyobb) VAGY MariaDB verzió: 10.1 (vagy nagyobb)
 • HTTPS, SSL támogatás (akár ingyenes Let’s Encrypt)
 • Szerver: Apache vagy Nginx, mod_rewrite modullal
 • Szerver internetkapcsolat: min 100 Mb/sec, de inkább 1 GB/s hálózati kapcsolattal
 • Minimum 500 MB tárhely és 50 MB adatbázis méret
 • Minimum 64 MB biztosított memória kapacitás

A hivatalos, aktuális követelmények angolul elérhetők: ITT

Bízom benne, hogy tudtam segíteni, ha tárhely kiválasztása előtt állsz.

Ugyanakkor vannak még olyan szempontok, ami további kérdésként merülhet fel benned, amikor egy tárhelyszolgáltató által kínált csomagot vizsgálsz (Pl: tárhely típussal kapcsolatban: osztott tárhely, VPS, dedikált szerver stb.)

Ügyfeleimnek minden esetben segítek a megfelelő tárhely kiválasztásában, miután tisztáztuk a tervezett honlapjának célját. Ha pedig már van tárhelye, akkor azt is ellenőrizni szoktam, mielőtt módosítást végzünk a honlapján.

Két térhelyszolgáltató, akiket preferálok:

Keress bizalommal!

Winkler Mónika – Mona webdesign

Scroll to Top