Mona webdesign

Mire figyelj, amikor a domain nevedet választod

A vállalkozásod honlapjának megalkotásában az első feladat a megfelelő domain név kiválasztása, ami igazán fontos és alapesetben hosszabb távra szóló döntés, tehát javasolt jól átgondolni.

Mi az a domain?

A domén a számítógépek (kiszolgálók) azonosítására szolgáló névtartomány. Az internetre csatlakozó összes számítógépnek egyedi azonosítója, ún. IP-címe van, ami hasonló a személyi igazolvány számunkhoz. A számítógépek közötti kommunikáció (adatátvitel) ezen címek között zajlik. A doménnevek valójában ezen nehezen megjegyezhető IP-címeket teszik könnyen megjegyezhetővé, egyben egyedivé.

Röviden tehát: a domain név az IP –cím könnyen megjegyezhető, egyedi neve.
Így nem kell a hosszú IP-címet beírni, elég a „jól megválasztott” domaint.

A domain név végződése

A domain nevet alapvetően tetszőlegesen, saját ötlet alapján találjuk ki, melynek végződése többféle lehet: .hu, .com, .eu, .org, .net.

Mona wedbesign

Érdemes végiggondolni, milyen területre fókuszál a vállalkozásod. Ha országon belül maradsz, akkor a .hu a megfelelő választás. Ellenben, ha külföldi látogatókra is számítasz, ez esetben a .com, .eu, .org, .net, vagy más országokhoz tartozó végződés lehet a befutó.

Szabad a választott domain neved?

Ellenőriznünk kell, hogy az általunk kitalált domain név még szabad-e, hiszen más is gondolkozhat hasonló domain névben.
A domain név egy azonosító, ahogy korábban írtam, vagyis csak egy lehet belőle.

A domain nevet előzetesen le tudod ellenőrizni a hivatalos domain nyilvántartó rendszerekben, vagy ebben a tárhelyszolgáltató is tud segíteni.

Ilyen nyilvántartó oldal például:

Továbbá a tárhelyszolgáltatók oldalain is találunk domain ellenőrzőt, mint például:

Előfordulhat, hogy az adott domain név az adott végződéssel már foglalt, de utána járhatunk és ha azt látjuk, hogy nincs igazán használatban (nem fut rajta működő weboldal), akkor felkereshetjük a tulajdonosát és megvásárolhatjuk tőle, azzal viszont számolni kell, hogy irreális összeget kérhet a domain névért.

Akár másik végződéssel még megigényelhetjük az adott domain nevet, ennek azonban az a hátránya, hogy ha ugyanazt a domain nevet más végződéssel beregisztráltatjuk, akkor az ügyfelek könnyen összecserélhetik, és a mi weboldalunk helyett a konkurensünk weboldalát keresik fel – például a .com-s végződésű weboldalunk helyett a konkurencia .hu végződésű weboldalát.

Tehát nem biztos, hogy szerencsés választás, ha például, kitaláltuk, hogy:

 • klimaszereles.hu, de az már regisztrálva van, és választjuk helyette,
 • a klimaszereles.com nevet.

Esetleg kötőjeles verzióban is megrendelhetjük az adott domaint nevet, (klima-szereles.hu) de ez is hasonló hátrányokkal járhat.

Ha az előző opciók nem jöhetnek szóba, akkor bizony teljesen új domain nevet kell kitalálnunk.

Mielőtt elkezdjük a domain nevünket kitalálni, gondoljuk végig a következőket:

Az ezekre a kérdésekre adott válaszok is segítenek abban, hogy szűkítsük a szóba jöhető domain lehetőségek számát, több szempontot mérlegelve válasszunk ideális domain nevet.

Néhány fontos szempont, melyeknek érdemes eleget tenni a domain név kiválasztásakor

Igen fontos aspektus, hogy a domain név a célcsoportunk számára könnyen megjegyezhető, olvasható és leírható, illetve könnyen begépelhető legyen.

Egy bonyolult nevet nemcsak nehéz megjegyezni, hanem az elgépelés lehetősége is jóval nagyobb, melynek következtében az érdeklődőnk nem fogja megtalálni a weboldalunkat, vagy éppen egy másik weboldalra érkezik meg.

A domainek elnevezései a nemzetközi szabvány szerint működnek, tehát csupa kisbetűvel, ékezetek, szóközök nélkül kell őket létrehozni.

Ha több tagból álló domain névben gondolkodunk, akkor lehet többtagú az elnevezés, de ebben az esetben a tagokat vagy egybe kell írni, vagy kötőjellel elválasztani csak ügyeljünk, hogy még könnyen megjegyezhető, kiolvasható és legépelhető legyen. 

Mivel ékezetek nélkül fogjuk használni, figyeljünk rá, nehogy teljesen más témára asszociáljunk.

 • Példa: Díszkő centrum – diszkocentrum.hu

Fontos szempont, hogy a választott domain nevünk különbözzön a versenytársakétól, ne lehessen azokkal összekeverni, ne legyen túl azonos hangzású.

A látogatók számára nagy segítséget jelenthet, ha már a domain névből kiderül számukra, hogy milyen vállalkozás oldalán járnak, már az oldal felkeresésekor tudják, hogy mi az, amiről szól az oldal és mi a vállalkozás tevékenysége.

Javaslat: ma már nagyon sok angol kifejezés (pl. design, webdesign, style, art, coach, coaching) is ismert az adott területen, a mindennapokban, így a domain névben akár angol szavakkal is kifejezhetjük, körbeírhatjuk a vállalkozás tevékenységét. 

 • Példa: coachingwithme.hu

Ha van márkanevünk, mindenképpen érdemes felhasználnunk a domain névben, hiszen ebből adódóan a célközönségünk könnyebben meg tudja különböztetni a hasonló márkáktól.

 • Példa: Márkanevünk: GLARED (autófényezéssel foglalkozik)
 • lehetséges domain: glared.hu

Amennyiben még nem ismert a márkánk, mert új vagy nemrég került a piacra, akkor érdemes a vállalkozásunk tevékenységét, illetve a kínált szolgáltatásunkat röviden és lényegre törően bemutató domain nevet választani.

 • Példa: autofenyezes.hu

Javaslat: a márkanevünket tartalmazó domaint és a tevékenységre utaló domaint is ajánlatos lefoglalni. Ezzel biztosítjuk, hogy ezen a néven más már nem tud foglalni, és később, ha szükség lesz rá, már rendelkezésünkre áll. Weboldal az egyik domain néven legyen, a másik domainre pedig át lehet irányítani. 

Ezzel, az érdeklődők – a kulcsszavakkal történő keresések során – könnyebben és gyorsabban rátalálhatnak a vállalkozásunkra.

Amennyiben szakemberként tevékenykedsz vagy személyes brandet építesz, akkor nagyon ajánlott, hogy a személyes neved legyen a domain neved.

Kezdőként is legyér bátor! A honlap tartalmából, a szövegkörnyezetből úgyis egyértelmű lesz, hogy mivel foglalkozol.

Sőt! Tovább megyek, az előző ponthoz hasonlóan, lehet a tevékenységedre utaló domain nevet is létrehozni és a személynevedből is lefoglalni. Bármelyiken is készül el a honlapod, a másikra át lehet irányítani. Két ügyfelemnél is éltünk ezzel a megoldással. Mindketten nagyszerű szakemberek, akiknek a nevük is van már a szakmájukban.

 • Példa: tevékenység: coach; domain1: coachingwithme.hu; domain2: maczoedit.hu
 • Példa: tevékenység: coach, tréner; domain1: motivalomegoldasok.hu; domain2: szelibognarnora.hu

További ügyfeleim, akik a nevüket használják:

 • csatolga.hu
 • hamarmarti.hu
 • zsigarenata.hu

Az is megoldás lehet, ha a neved kombinálod össze a tevékenységed kifejező szóval vagy mozaikszóval.

 • Példa: dorassist.hu (Dora, virtuális asszisztens)

Kitaláltam a domain nevem, mi a következő lépés?

Ha megvan a tökéletes domain név a következő lépés, hogy megfelelő tárhelyszolgáltatót is találj hozzá. Pontosabban a domain nevet és ezzel együtt tárhelyet egy tárhelyszolgáltatótól tudunk igényelni, vásárolni.

A tárhelyszolgáltató feladata lesz, hogy helyetted tárolja a weboldalad adatait, képeit, és minden hozzá rendelt információt, ami az oldaladat működtetni fogja.

De erről majd egy következő bejegyzésben még írok.

Addig is én személy szerint ezt a két tárhely szolgáltatót szoktam ajánlani:

Kedves olvasóm, remélem tudtam segíteni hogy a megfelelő domain nevet válaszd magadnak.

Ha szeretnél hozzá egy nemcsak szép, de okos, önműködő honlapot is, keress, és segítek.

Winkler Mónika – Mona webdesign

Scroll to Top