Szimbólumok a dizájnban

„Szív küldi szívesen 
Egy szívnek, hogy szeretem…”

Előszó

Ezt a blog bejegyzésemet 2 történet is ihlette, és mindkettőre annyira jó érzéssel gondolok, hogy úgy éreztem meg kell osztanom azokkal, akiket esetleg érdekel.

Anyukám augusztusban itt nyaralt nálunk egy hétig. Ilyenkor rengeteget tud beszélni én meg szívesen hallgatom. Leginkább, a múltat idézi, arra szeret igazán emlékezni. Nagyon sok történetet ismerek már tőle. Amikor elkezdi, megkérdezi: „Ezt már mondtam?” Mondom: „igen”. Aztán folytatja, én meg mosolygok magamba. Úgyse bírja ki, hogy ne mondja el százszor én meg végig hallgatom százegyszer is, mert látom, hogy ez jó neki, és örülök, hogy velem van.

Ez alkalommal viszont egy olyan történetet is mesélt, amit még eddig nem hallottam. Kértem, hogy meséljen arról, hogy az ő fiatal korában („lyánykorában” szokta mondani) hogyan udvaroltak a fiúk, és meséljen arról, milyen volt abban az időben a máriapócsi búcsú. Hát olyan jó kis történetet mondott, mint egy filmet láttam magam előtt és megismertem a mézeskalács szív történetét, amit apukámtól kapott.

Amikor letelt a nyaralás, hazavittük és mi éppen akkor utaztunk tovább párommal pár napos kirándulásra, ahol több helyszínt és megcéloztunk.

Nagyon-nagyon érdekes volt, hogy ez a mézeskalács történet folytatódott, mégpedig úgy, hogy egyik úticélunk során Mezőkövesden jártunk és pont a Mézeskalács házikót is megnéztük. Persze, kaptam páromtól mézeskalács szívet. Az eladó annyira kedves, aranyos, szimpatikus idősebb bácsi volt, aki elmesélte nekünk, a mézeskalács történetét, hogy mi a szimbolikus jelentése, miért és mikor ajándékoz ilyet a „legény”, hogyan, mikor kell átadni, a „leány” mit ad cserébe és mit csinálhat utána vele. Hát tényleg szívhez szóló történet volt.

Nos, akkor megszületett az agyamban, hogy a szimbólumokról fogok majd írni, hogy a munkámban, főleg a logó tervezés során, milyen jelentőséggel bír.

Bevezető

A szimbólum a legáltalánosabb értelemben vett jel, amelyhez egy jelentés kapcsolódik.

Sokféle szimbólum létezik, s bár észrevétlenül, mégis elválaszthatatlan részei az életünknek. Az egyszerűbb szimbólumok könnyen értelmezhetők, a bonyolultabbakhoz kódrendszer szükséges, és vannak olyanok, amelyek tényleges tartalma csak a megfelelő beavatottsági szintet elérők számára válik megismerhetővé.

A szimbólumok szinte egyidősek az emberiséggel. Az őskori barlangrajzok még pusztán létünk meghatározó momentumait merevítették az időtlenség mozdulatlanságába a lobogó tábortűz, a zsákmány, vagy épp a vadászat egyes jeleneteinek ábrázolásával.

A képzőművészet a legkorábbi barlangrajzoktól egészen a jelenig használta és használja a szimbólumokat.

A gazdasági életben a szimbólumok részesei a márkanév sikerének: jellemző példa erre a McDonald’s M betűje és a Mercedes-csillag. A logók a cég identitásának (corporate identity) és a külvilág felé mutatott képének (image) fontos szimbólumai.

Ebben a bejegyzésben ezt az univerzális nyelvet tekintjük át a teljesség igénye nélkül.

Állatszimbólumok

Az embernek az állatvilággal való kapcsolata a legrégibb idők óta jelen van a környező valósághoz fűződő viszonyában és a valóságot értelmező képzeletében.

Az állatok szimbolikus megjelenítése és értelmezése, a zooszimbolika, a törzsi és a különböző ókori vallásokban, csakúgy, mint a világvallásokban, például az európai kultúrát meghatározó kereszténységben egyaránt megtalálható.

Az állatok jelképként való szerepeltetése, a korábbi évszázadok eszmei indíttatását nem feledve, a szimbolika alkalmazásával vagy akár átalakításával továbbra is része a művészi képzeletnek.

Az állatokhoz a legkorábbi időktől fogva szimbolikus jelentéseket kapcsoltak. Tulajdonságaik, viselkedésjegyeik alapján szinte minden állat leírható egy-egy jelentéssel.

Nézzünk is meg egy párat…

Madár: általánosságban a madarak az égbe emelkedést, a menny és a föld közötti kapcsolattartást, az istenekkel folytatott kommunikáció, a transzcendenciát, a lelket és a szellemet szimbolizálják. Napjainkban leggyakrabban a szabadság, hírek, „szárnyalás” szimbólumaként használják.

Bagoly: a tudás, bölcsesség szimbólumaként tartják számon, az éjszakát átvirrasztó tudósok és diákok madara.

Főnix: gyakorlatilag az összes kultúrában megtalálható, és mindenhol pozitív képzetek tartoznak hozzá. A keresztény kultúrában az örök élet és feltámadás jelképe, Krisztus szimbóluma.
A középkortól megtalálható Debrecen címerében, 1909-től a magyar református egyházéban is, az Istenhez való vágyódás jelképeként.

Kutya: automatikusan a hűségre asszociálunk, de ennél lényegesebben több képezet rakódott hozzá. Gyakori, mint éberség jelkép. A kutyához gyakran párosul a szeretetlojalitás is.

Macska: rendkívül sok mindent jelképez a macska, pozitív és negatív jelentések egyaránt kapcsolódnak hozzá. Általában feminin, lunáris természetű lénynek tekintették. A nőiség, titokzatosság, hamisság szimbóluma. Mivel jól lát a sötétben, gyakran az éleslátást jelképezi, rendszerint az éjszaka, a titkos tudás állata.

Kagyló: az anyaméh, a női princípium alkotó erejének szimbóluma.

Delfin: harmóniakommunikációbizalom szimbóluma.

Pillangó: a pillangók az öröm, a szabadság, a kreativitás és változások szimbólumai. Az univerzum és az angyalok ezzel azt üzenik, hogy éld meg a szabadságodat, az örömet, használd született kreativitásodat és ne állj ellen a változásoknak. 

Szitakötő:kitartást, bátorságot jelképezi. Megmutatja, hogy az élet múlékonysága ellenére is lehet könnyed, tartalmas. Az érettség jelképe és abban támogat, hogy hasznosan tudjuk tölteni minden pillanatunkat.

Oroszlán: büszkeség, hatalom, erő, védelem.

Bárány: szelídség, ártatlanság, áldozat.

Béka: önbizalomhiány, terhességi félelem.

Bika: szívós, kitartó, dűh, vak indulat.

Cápa: erő, rombolás, megújulás.

Csiga: védekezés, biztonságra törekvés, szexuális undor.

Darázs: méreg, düh, ártó szándék.

Delfin: szeretet, szerelem, barátság, segítőkészség.

Disznó: érzékiség, szerencse.

Egér: jelentéktelenség, hiábavalóság, bosszúság.

Elefánt: bölcsesség, testi erő.

Farkas: nyilt támadási szándék, agresszió.

Griffmadár: felemelkedett erő, szárnyaló oroszlán.

Hal: élvezet, érzékiség, gyarapodás, termékenység, sodródás.

Kígyó: veszély, bölcsesség, újjászületés, változás, férfi szex szimbólum.

Ló: kísérő társ, vágyaink vivőereje.

Macska: nőiség, titokzatosság, hamisság.

Madár: szabadság, szárnyalás.

Majom: ügyesség, játékosság.

Medve: őserő, életerő.

Méh: szorgalom.

Mókus: játékosság, ügyesség, rejtőzés.

Nyúl: fürgeség, találékonyság, termékenység, ártatlanság, félénkség.

Őz: szelídség, gyengeség.

Pók: csapdaveszély, behálózás, cselszövés.

Róka: Ravaszság, agyafurtság.

Sólyom: gyorsaság, felülemelkedés, szabadság.

Szarvas: férfias becsvágy.

Tehén: anyaság, gondoskodás.

Viziló: lustaság, élvezetek hajszolása, telhetetlenség.

Zsiráf: önteltség, lenézés, felülemelkedés.

Nem ritka az sem, hogy egy-egy kiragadott motívum önálló életre kel: a karmok, az agyar, vagy épp a csőr a kemény, nyers erő, az uralom szimbóluma, míg a szétterjesztett szárnyak a szabadságot, a szegett szárnyak pedig a rabságot jelképezik.

Növényi motívumok

Az emberek már szinte ősidőktől kezdve ajándékoznak egymásnak virágot, a vágy-, a hűség- és a szeretet jelképeként. A virágok egyben szimbólumok is. Kifejezhetnek gondolatokat, érzéseket. Színeik, formáik által sajátos, finom rezgéseket közvetítenek felénk, melyek szintén hatnak ránk. Így aztán több szempontból is érdemes élnünk e természet adta „szépséges” energiákkal.

A növényi motívumok szintén gyakran alkalmazott elemek, melyek fő -és mellékszerepben (háttérminta) egyaránt képesek érvényesülni a dizájnban. Vidám, nőies, lágy és gyengéd benyomást keltenek, a szépség, finomság, gyarapodás, tisztaság, báj szimbólumai.

Egyes növények azonban az állatokhoz hasonlóan történelmi és kulturális hagyományainkból eredően egy-egy tulajdonságot, érzést vagy egyéb emberi attribútumot jelenítenek meg:

Árvácska: gondolkodás, szándékosság, akaratlagosság, ragaszkodás.

Amarílisz: büszkeség, költészet. Amariliszt adni egy nőnek, azt jelenti, büszkék vagyunk rá, a vele való ismeretség érték számunkra.

Aszparágusz: kedvesség.

Babér: halhatatlanság (a hősök babérkoszorúja).

Barackvirág: rabul ejtés. A barack a fennköltség, a bátorság, az állhatatosság, és a jellemesség szimbóluma.

Bazsarózsa: derűs élet, boldog házasság.

Borostyán: elszántság, hosszú élet, öröklét.

Búzavirág: remény. A szellemi világosság, a tiszta gondolatok jelképe. Igazi „magyar virág”, a mezei csokrok tipikus növénye a pipaccsal egyetemben.

Ciklámen: Lemondás, búcsúzás. A ciklámen színét Szűz Mária vérző szívéhez hasonlítják.

Citromvirág: hűség a szerelemben.

Csuporka: Szerelem első látásra.

Fagyöngy: bölcsesség, halhatatlanság, gyógyító, varázslatos erő, a druidák mágikus növénye.

Fenyő: Remény, szánalom.

Frézia: megbízhatóság.

Fa: örökkévalóság, az élet körforgása, állandóság.

Fű: Hódolat, alázatosság.

Gyermekláncfű, pitypang: hűség, boldogság.

Gyöngyvirág: szeretet, édesség, Szűz Mária könnyei; visszatérés a boldogságba; megújult boldogság; tisztaság; szerénység.

Harangvirág: alázatosság, szelídség.

Hibiszkusz: Kifinomult szépség. A hibiszkusz a nőiesség és szépség jelképe.

Hóvirág: remény.

Ibolya: remény, szerénység, megújulás.

Jázmin: kedvesség virága.

Kaktusz: kitartás, állhatatosság.

Kála: szépség. Az egyik legdivatosabb virág a kála, mivel a szépséget jelenti.

Kamilla: az érzékek vagy a szellem nyugalmát jelképezi a kamilla.

Leander: óvatosság.

Len: az otthon szimbóluma.

Levendula: a lelki nyugalom növénye. Ajándékként adva a levendula virág a tisztaságot, a csendet és a szerencsét képviseli. A levendula virág az odaadás üzenetét is továbbítja.

Liliom: tisztaság, ártatlanság, de bódulat szimbóluma is.

Lóhere: gyarapodás, jólét, lelki egyensúly, szerencse.

Lótusz: egészség, testi-lelki harmónia.

Mandulavirág: remény.

Mimóza: érzékenység.

Napraforgó: szoláris karakter, sugárzás, nagyság, szellemi megvilágosodás iránti vágy, befolyásolhatóság – arra fordul, amerről a legtöbb fényt kapja.

Nefelejcs: hűség, az isteni parancsok megtartása.

Orchidea: luxus vágy, Keleten a kifinomultság, műveltség, gyöngédség szimbóluma.

Orgona: áhítat.

Páfrány: szelíd természetesség, őserő.

Rózsa, piros: női szimbólum, szerelem, szenvedély, szenvedés.

Rózsa, fehér: tiszta szeretet, távolságtartás.

Tavirózsa: lelki fejlődés, teremtés.

Tulipán: természetesség, játékosság, vidámság.

Vadvirágok: természetesség, szabadság, frissesség.

Geometriai alakzatok

Óriási szerep jut a geometriai szimbólumoknak is. Ennek oka (akárcsak valamennyi szimbólum esetében) az emberi lélekben keresendő. Mi, földi halandók ösztönösen vágyjuk és keressük az ismétlődő mintákat. A minket körülvevő anyagi világban pedig a geometriai alakzatok lelhetők fel a legnagyobb gyakorisággal.

Azt mondják, a geometriai alakzatok egy személy bizonyos tulajdonságait is szimbolizálhatják.

Kör: közösség, összetartozás, egység, harmónia, pozitivitás, egész. A körök általában egységességet, teljességet és végtelenséget képviselnek.

Azok, akik a kört választják, rendkívül érzékeny emberek, akiknek rendkívül fejlett képességük van arra, hogy megértsék és érezzék mások fájdalmát és örömét.

Négyzet, négyszög: egyensúly, professzionalizmus, biztonság, erő. Az alaposságot, a szilárdságot, a merevséget és a korlátozást is szimbolizálja.

A hűség, a szorgalom, a munka elindításának szükségessége a végéig, kitartás, amely lehetővé teszi a munka befejezését.

Felfelé mutató Háromszög: férfiasság, erő, stabilitás, energia, hatalom. A belső fény, az anyagi világból kiváló szellemi minőség, a felfelé törekvő lélek szimbóluma.

Lefelé mutató Háromszög: instabilitás, iránymutatás. Az anyagba való törekvés, a fentről lefelé áramló energiák, Isten anyagi létet bevilágító fényének jelképe.

Hexagon: egyediség, egyensúly. A bőség, harmónia, szabadság, házasság, szerelem és az ember jelképe.

Nyíl: iránymutatás. Pozitív és negatív érzetek egyaránt társulhatnak hozzá attól függően, hogy felfelé, lefelé, balról jobbra vagy jobbról balra mutat.

Vonalak: a függőleges vonalakat használó logók férfiasságot, erőt és agressziót fejeznek ki, de egyben kifinomultságot is, (miközben a függőleges vonalak képesek karcsúbb megjelenésűvé tenni például a logót). A vízszintes vonalak hatása az előbbiekkel ellentétes: közösséget, nyugalmat jeleznek. Hatására a nézők védettnek, megállapodottnak érzik magukat.

A szimbólumok sok esetben az emberi gondolkodásra jellemző univerzális mintát jelenítenek meg, mely a közös emberi tudattalanban tárolódik. A szimbólumoknak ezen ereje miatt a cégek is elkezdtek logókat használni, hiszen a logó által felismerhetővé válik a márka, kialakul a logó mögött egy kapcsolódó jelentés.

6+1 Híres márka logója és a bennük rejlő szimbólumok

1.

PUMA logó

Nincsenek benne rejtett utalások. Pontosan azt jelenti, amit ábrázol. Nagy, ragadozó macska, ugrást hajt végre. Mégis benne van a mozgás, a sebesség és erő. Minden sportrajongó biztosan úgy akarja érezni magát, mint ez a könnyedén járó, izmos, karcsú, sportos, mozgékony puma. (Én is.. 😉 )

2.

RedBull logó

Az embléma két vörös bikát tartalmaz, amelyek egy aranyfolt előtt ütik a fejüket, ami valójában a napként értelmezhető. A bika egy erős és hatalmas állat a férfiasságot és a nagy energiát jelképezi. Az erőt, hatalmat, a harmónia védelmét, a félelem nélküli bátorságot, szimbolizálják.  Ha megiszod ezt az italt, te is érezheted magadban ezt az „bikaerőt”.

3.

Nestle logó

Henri Nestlé már cégük alapításakor felismerte, mekkora ereje van egy jó logónak. Az első céges szimbólumnak saját családi címerét használta, ami egy fészekben ülő madarat ábrázolt. Ez egyébként utalás a Nestlé név jelentésére, a „nest” ugyanis azt jelenti: fészek.

Henri Nestlé aztán átalakította a családi címert, hogy a cég nevének jelentése mellett megjelenítse az első, életmentő csecsemőtápszerek fontosságát. Így az 1868-tól használatba kerülő logón már három kismadár volt a fészekben, akiket édesanyjuk etet. Mai napig ennek a logónak a módosított, modernizált változatait használjuk, ahol 2 kicsit etet az anyamadár.

Feltárjuk az ételekben rejlő erőt, hogy generációk életminőségét tegyük jobbá” – Nestle

4.

AUDI logó

Az Audi négykarikás emblémája négy német autógyár – az Audi, a DKW, a Horch és a Wanderer – 1932-es egyesülését, valamint az ezekből megszülető Auto Union vállalatot szimbolizálja. (Kör: közösség, összetartozás, egység, harmónia, pozitivitás, egész.)

5.

FedEx logó

A FedEx logóját közelebbről kell szemügyre venni ahhoz, hogy észrevegyük benne a rejtett üzenetet. A FedEx egy csomagküldő szolgáltatás, ezért a cég logójában az „E” és „X” betűk közötti fehér nyíl a gyorsaságot és precizitást jelképezi. Megtaláltad a nyilat?

6.

Szerencsejáték Zrt. logója

A cég logójában teljesen egyértelmű, a négylevelű lóhere megjelenése, hiszen mindenki tudja, hogy ez a növény a szerencsét szimbolizálja.

+1

Levi’s logó

Levi’s logóját nem kell túlgondolni, hiszen abban egy emberi fenék van elég jól láthatóan elrejtve. Gondoltad volna? 😉

6+1 saját logó tervem és rejtett üzenete a szimbólumok által

Mindenki azt mondja, hogy az első benyomás nagyon fontos az életben.

Ez a bizonyos első benyomás a vállalkozásod logójára is igaz, amikor az emberek rátekintenek. Éppen ezért nagyon fontos, hogy figyelemfelkeltő és kreatív legyen. A logó minden vállalati designnak, a márka identitásának egyik központi eleme, mely kifejezi a cég vagy a márka személyiségét.

Munkám során, amikor létrejön egy megállapodás, nagyon sok kérdést teszek fel ügyfeleimnek. A logó tervezéshez ugyanis nagyon fontos tudni, hogy ügyfelem az ő vállalkozásával/tevekénységével/ szolgáltatásával, amihez a tervet kéri, mit akar közvetíteni. Milyen értékrendet képvisel, mit ad az ügyfeleinek. Fontos tudni, hogy ki a célcsoport, kinek és mit akarunk a logóval üzenni.

Következzék néhány tervem és a mögöttes tartalmuk.

1.

ÉletSzeretlek

Ügyfelem hivatása, hogy segítsen a hozzá fordulóknak egy jobb élet lehetőségét megteremteni. Ő egy emberépítő, jóllét mentor. Akinek segít, az újjászületik, megújul pont, mint egy pillangó. Éppen ezért esett a választás erre a csodálatos „lényre”, hiszen a pillangó a változást, fejlődést és az átalakulást szimbolizálja. A lélek fejlődési útját jelképezi, mivel lelkünk épp olyan törékeny, gyönyörű, sokszínű és megfoghatatlan, mint egy pillangó. Képes a legkülönfélébb módon újjászületni és megújulni.

Ágota mindezt „játékosan, végtelen egyszerűséggel” teszi, éppen ezért használtam a grafikában, a betűtípusban, a szöveget aláhúzó vonalban is egyszerűséget és játékosságot.

eletszeretlek.hu

2.

Zsiga Renáta

Renáta logóját nem volt egyszerű megalkotni. Olyan magas szinten van az Ő tudása és az, amit át szeretne adni tanítványainak, hogy rendesen el kellett gondolkozni, hogyan jelenítsük ezt meg logójában.

Renáta nem csak Magyarországon hanem nemzetközileg is elismert mesterfodrász, aki tanításai során nem csak a fodrász szakmát és annak rejtélyeit adja át, hanem magával az emberrel annak lelkével is foglalkozik. Számára fontos, hogy tanítványai harmóniában legyenek önmagukkal.

És akkor vizsgáljuk meg a logót. Középen van egy lótusz kinyíló szirmokkal, melynek közepében megjelenik egy emberi fej alakja, hiszen számára is a középpontban az ember áll. A lótusz pedig megtestesíti a testi-lelki harmóniát. Ennek a virágnak a 8 szirma, – ami körbeveszi – a helyes szemlélet, helyes szándék, helyes beszéd, helyes cselekvés, helyes életmód, helyes erőfeszítés, helyes éberség, helyes elmélyedés megtestesítője.

zsigarenata.hu

3.

Kálvin Gimnázium

Az iskola logója magáért beszél. A Főnix madár üzenete: „teher alatt nő a pálma”, továbbá az újjászületés, a feltámadás, az örök élet jelképe, amit Jézus Krisztusban találhatunk meg. A könyv is egyértelmű üzenet: tudás, oktatás, biblia, iskola. Mindezt a szimbólum halmaz egy templom ablakra emlékeztető keretbe zárva.

kalvinjanosiskola.hu

4.

Hamar Márti

Kedves ügyfelem Márti, coachként tevékenykedik és neki is rendkívül fontos, hogy nem csak az adott problémával foglalkozik, hanem a „teljes embert” feltérképezi. Amikor valaki végre eldönti, hogy kezébe veszi élete irányítását, elege van abból, hogy megrekedt, és a tettek mezejére lép, ez a komfort zónából való kilépéssel is együtt jár. Ehhez viszont bátorság kell. Ő, ezeket a bátor, tettre kész embereket támogatja és nagyon gyors megoldásokat kínál. Nem véletlenül lett a logójában megjelenítve a szitakötő, ami a kitartást, bátorságot szimbolizálja. Megmutatja, hogy az élet múlékonysága ellenére is lehet könnyed, tartalmas. A szitakötő az érettség jelképe és abban támogat, hogy hasznosan tudjuk tölteni minden pillanatunkat.

hamarmarti.hu

5.

benefikriszti

Kriszti, aki így nevezi magát: „szolgáltatás alapú vállalkozások történetmesélője, precízen kreatív szövegíró”. Már ebből a megfogalmazásból kiderül, hogy nem mindennapi szövegírói vénával megáldott személyiség. Nézzük, mi derül még ki a logójából. A négyszög egyértelmű utalás a precizitására, szakértelmére professzionalizmusára, alaposságára. Egyértelmű az is, hogy a kreativitást a K betű alsó szárában megjelenő toll fejezi ki. A nőiességéhez pedig a választott betűtípus is hozzátartozik. Szerintem nagyon jól passzol hozzá ez a logó, imádtam vele együtt dolgozni.

benefikriszti.hu

6.

Motiváló Megoldások

A Motiváló Megoldások tulajdonosa Nóra, aki tréner és coach. Mivel a kreatív megoldások szakértője, ez a két hatszög egymásba csúsztatásával lett ábrázolva, hiszen a hexagon közvetíti az egyediséget, kreativitást és egyensúlyt.  

motivalomegoldasok.hu

+1

Barabás gazdaság

A Barabás családi gazdaság logójában megjelenő szimbólumok a tevékenységükre utalnak. A növény a mezőgazdasági, földművelési munkálatukra a bika fej pedig a szarvasmarha tartásra. Tervezés során felmerült, hogy bika legyen vagy tehén a logóban. A választás egyértelműen a bikára esett. Mégis miért, amikor tehénből van, hogy 80-szor is több van? Egyrészt, mert ahhoz, hogy sok kis tehén legyen erős és egészséges bikára van szükség. 😉 Másodsorban pedig a családi gazdaságot két fiútestvér vezeti, és mint tudjuk a bika egy erős és hatalmas állat a férfiasságot és a nagy energiát jelképezi. Az erőt, hatalmat, a harmónia védelmét, a félelem nélküli bátorságot, szimbolizálják. Azt hiszem, ezzel el is mondtam mindent. 😉

Kedves olvasó, remélem, hogy ez a kicsit hosszúra sikerült bejegyzés azért elnyerte tetszésed, és találtál benne olyan részt, amiből tanultál is valamit vagy akár elszórakoztatott.

Ha pedig neked is szükséged lenne logóra, gyere és találjuk meg a hozzád leginkább passzoló szimbólumot!

Winkler Mónika – Mona design

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top